WHO CARES

Expeditie Almere-Haven wint prijsvraag Rijksbouwmeester: WHO CARES

Het projectteam Expeditie Almere-Haven, bestaande uit DeVRBLDNG planontwikkeling, architectenbureau ZEEP, Woonzorg Nederland seniorenhuisvesting, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, Haver Droeze landschapsarchitecten, W/E adviseurs, Cinnovate zorgtechnologie en K4B business innovations hebben met hun inzending ‘Expeditie Almere Haven’ de eerste prijs behaald bij de prijsvraag WHO CARES voor de regio Almere.

Deze prijsvraag van de Rijksbouwmeester draait om de vraag: Hoe maken we onze naoorlogse wijken, die gebouwd zijn voor gezinnen, geschikt voor een vergrijzende samenleving? Het projectteam nam uit handen van Rijksbouwmeester Floris Alkemade de prijs in ontvangst.174 teams van ontwerpers, zorgprofessionals en burgers hebben ideeën ontwikkeld. Tijdens de Dutch Design Week werden de winnaars bekend gemaakt.

Expeditie Almere Haven
De centrale vraag in de expeditie is welke mogelijkheden de burgers van Almere-Haven zélf zien om de toekomstbestendigheid van hun wijk te vergroten en hoe zij daaraan zélf willen en kunnen bijdragen. Daarom zijn de samenwerkende organisaties op expeditie gegaan met de bewoners van Almere-Haven, om te inspireren en om op te halen wat er in ‘Haven’ werkt. Er is een aantal wijkateliers georganiseerd, die samen de start zijn voor de geleidelijke transformatie van de wijk tot “De eerste samenredzame wijk van Nederland”. Nu de prijsvraag is gewonnen, wordt dit met de gemeente en betrokken partijen verder geconcretiseerd.

“Een expeditie met bewoners en organisaties heeft alleen zin als cruciale succesfactoren voldoende zijn gewaarborgd. Daarom hebben wij vier pijlers voor een geslaagde keteninnovatie in Almere Haven in deze fase al geregeld. We realiseren deze aanpak met steun van lokale smaakmakers die als dragende partijen deze aanpak ondersteunen en samen bereid zijn hierin te investeren. We zetten woonzorgcentrum ‘De Overloop’ van eigenaar Woonzorg Nederland en huurder Zorggroep Almere in als quick win. We investeren in samenwerking met diverse (markt)partijen en in ontzuiling van onze activiteiten. Daarbij werken we vraaggestuurd” aldus het projectteam Expeditie Almere-Haven.

Prijsvraag WHO CARES
Deze week is tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de tentoonstelling van prijsvraag WHO CARES te bekijken in het Temporary Art Centre (TAC). In de tentoonstelling zijn de inzendingen opgenomen die voor de tweede ronde van de prijsvraag zijn ingediend. Met de prijsvraag WHO CARES wil de Rijksbouwmeester ontwerpkracht activeren en ideeën ophalen om wijken beter in te richten voor ouderen, vanuit de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor senioren en kwetsbaren een goede stad is voor iedereen.