NIEUWE BERGENSE SCHOOL

opdrachtgever
STICHTING KENNEMER
WONEN ALKMAAR
team
JAN POOLEN
jaar
2009
programma
EDUCATIE
status
GEREALISEERD
locatie
BERGEN

Aan de rand van de wijk Saenegeest ligt de nieuwe brede school Bergen. Het plan is tot stand gekomen na 10 jaar intensief werken en samenwerken. De opgave was een herontwikkeling van twee scholen tot een brede school. Hierin participeren 2 basisscholen, een peuterspeelzaak, kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang. Verder zijn er een gymzaal en 6 woningen gerealiseerd in het complex. Vanuit de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de organisatie van de participanten, ontstaat een meanderend gebouw met centraal op de locatie het hoogste punt in de vorm van het opgetilde gymlokaal. Drager van het plan is de oranje lint die alle participanten verbindt. De gekleurde speel- en deels functionele objecten zijn de kralen aan dit lint, waaronder de oranjerode trap. De kracht van het ontwerp ligt in de eenvoud en specifieke detaillering. Het gebouw is opgezet als flexibel casco met een kolommenstructuur. Dit is een belangrijk duurzaamheidscriterium en vergroot de levensvatbaarheid van het gebouw.