Dag Van De Architectuur

Op 18 juni 2016 is het de Dag Van De Architectuur. Tijdens deze landelijke dag zet FASadE de schijnwerpers op de stad onder het motto “De stand van de stad”.

Tijdens de Dag Van De Architectuur zijn gebouwen en plekken opgesteld. Daarbij is een selectie van projecten van ZEEP ook te bezichten.

EEMPLEIN BLOK 3
eemplein blok 3

 • Adres: Hoek Eemplein / Kleine koppel (verlengde van fietsbrug)
 • Programma: 46 woningen; commerciële ruimten; horeca; stadsruimte; parkeergarage / bergingen
 • Tijdpad: Start bouw 2017; Oplevering 2018/ 2019
 • Opdrachtgever: Latei, Heilijgers i.s.m. IMIX

De ontwikkeling aan de Eem zijn een belangrijke impuls voor de stad. Met het verdwijnen van de industrie begin jaren 80 kwam er ruimte vrij, dicht bij de stad, voor nieuwe ontwikkelingen. Een groot masterplan werd ontwikkeld.

Met die ontwikkeling aan de oevers van de Eem en het nieuwe Eemplein schuift de stad langzaam op langs die oevers. De dynamiek van het Eemplein ––met het Eemhuis als functioneel en architectonisch hoogtepunt neemt zienderogen toe. Blok 3 aan de kade en op de kop van het Eemplein is de schakel tussen Eemplein en het Oliemolen kwartier.

De etalages aan de Eem krijgen diverse commerciële en niet commerciële functies. De stadsruimte is een “democratische ruimte” waar ontwikkelingen en activiteiten in en door de stad een plek kunnen vinden. De grote overbouwing verbindt de ruimte van het plein met de Eem. Boven de commerciële plint zijn 46 woningen geprojecteerd, sculpturaal, feeëriek en alzijdig. De woningen hebben grote terrassen met groen en liggen aan een grote groene daktuin. Grote stadvensters geven rondom uitzicht op de stad, het plein, de Eem en het nieuwe Oliemolen Kwartier

Planpresentatie: van 13:00 tot 16:00 uur, Door Jan Poolen.

BOEKHUISboekhuis_zonnehof

 • Adres: Zonnehof 10
 • Programma: 23 woningen; kelders met bergingen; gemeenschappelijke ruimtes en dakterras; tuin en park
 • Tijdpad: Start bouw juni 2016; Oplevering 2017
 • Opdrachtgever: Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof

ZEEP architects and urban designers, heeft het initiatief genomen voor de transformatie van de voormalige bibliotheek te Amersfoort. Het is een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.) waarbij de toekomstige bewoners zelf opdrachtgever zijn.
Het oude bibliotheekcomplex wordt verkaveld in koopappartementen in verschillende prijsklassen en grootte, met gemeenschappelijke voorziening. Het gebouw wordt gestript en voorzien van nieuwe open gevels, gericht op het plein. Het plan is onderdeel van een gebiedsontwikkeling waarbij het stenen plein omgevormd wordt tot stadspark. Deze ontwikkeling geschiedt onder de verantwoordelijkheid van het BIZ! (Burger Initiatief Zonnehof.)

Planpresentatie en rondleiding: van 10:00 tot 12:00 uur, Door Stephan Sarphatie.

LEUSDERWEGleusderweg

 • Adres: hoek Leusderweg / spoorlijn
 • Programma: 18 appartementen; parkeergarage; bergingen en algemene fietsenberging; gemeenschappelijke tuin
 • Tijdpad: Start bouw juni 2015; Oplevering 2016
 • Opdrachtgever: Profund Ontwikkeling BV

ZEEP architects and urban designers heeft op de hoek van de Leusderweg met de Kersenbaan een woongebouw ontworpen met in totaal 18 appartementen. Het ontwerp sluit in z’n massa aan op de gebouwen aan de Kersenbaan, maar is tegelijkertijd met een parcelering in de gevel en afwisselende kapvormen een voorzetting van de burgerbuurt. Aan de Leusderweg ontstaat er door de bijzondere kapvorm en hoekverdraaiing een herkenbare kop met unieke woningen. Op de begane grond sluit de transparante entree aan op de plint van winkels en horeca van naastgelegen panden en wordt er ter plaatse van de Kersenbaan middels een groene gevel een verbinding gemaakt met het groene geluidsscherm.
Boven deze gevel is er een diversiteit aan buitenruimte. Samen met de grote schuifpui ’s geeft dit een uitstraling van wonen aan de Kersenbaan. Aan de achterzijde worden de woningen ontsloten en is er een in- en uitrit van de parkeergarage. De verschillende kleuren baksteen en voegwerk versterken het beeld van ‘pandjes’ welke wordt afgewisseld met hout, zodat er een gevarieerd geheel ontstaat.

Toelichting: van 10:00 tot 12:00 uur, Door Bram van Borselen.

Tot zaterdag!

Voor meer informatie zie het bericht op de website van FASadE. klik hier