Uitnodiging: Lezing Noud de Vreeze

HET DRAMA VAN VERWOESTING EN WEDEROPBOUW. 

ZEEP architects and urban designers nodigt u, i.s.m. FASadE, uit op 22 mei 2019 voor de lezing van Noud de Vreeze:  ‘De Ziel  van Duitse Steden’. Noud de Vreeze is auteur van het boek en  geeft in zijn lezing een historische terugblik op de Duitse geschiedenis en beschrijft uitgebreid de stedenbouwkundige ontwikkeling. 

Over het drama van verwoesting en wederopbouw
De Ziel van Duitse Steden is een uniek boek over de bombardementen op de Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de omstandigheden waarin deze steden weer werden opgebouwd. Te lezen valt hoe in de Duitse stedengeschiedenis de oorsprong te vinden is van internationale ontwerpambities die ook in Nederland van invloed zijn geweest. Uitgebreid komt aan de orde het Modernisme, CIAM en de ontwikkeling en wederopbouw.

De ziel van Duitse steden
Dit boek beschrijft de ontwikkeling van Duitse steden, met de nadruk op de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dat is een episode uit de geschiedenis van de moderne stedenbouw die in veel West-Europese stedengeschiedenissen ontbreekt. Het effect van de bombardementen op de centra van meer dan 150 grote en middelgrote Duitse steden is in de naoorlogse politiek van economische en culturele samenwerking in de Westerse wereld nagenoeg onbesproken gebleven. Daardoor zijn de omstandigheden waaronder de wederopbouw van Duitse steden moest plaatsvinden nauwelijks bekend geworden.

In Duitsland is daar de laatste jaren verandering in gekomen: op lokaal niveau wordt veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over wat zich in Duitse steden tussen 1933 en 1965 heeft voorgedaan op het gebied van regionale planning, stadsontwikkeling en lokale bouwpolitiek. In de Duitse stedengeschiedenis is de oorsprong te vinden van internationale ontwerpambities, die ook in Nederland invloedrijk zijn geweest. Dat maakt het boek “De Ziel van Duitse steden” voor een Nederlands lezerspubliek interessant.

Over de auteur
Noud de Vreeze (1948) studeerde bouwkunde in Delft. Hij werkte voor diverse organisaties in de sociale woningbouw en de lokale stadsontwikkeling, zoals de ARS in Amsterdam, kwaliteitsteams in Amersfoort en Utrecht, en welstandsadviescommissies in Noord-Holland. Daarnaast gaf hij colleges, promoveerde hij op een onderzoek naar de kwalitatieve grondslagen van de sociale woningbouw, was hij stadsarchitect in Amersfoort en schreef ook het boek ‘Lange lijnen in de stadsontwikkeling, Amersfoort 1945-2010′. Ook is Noud scheidend bestuursvoorzitter van het Van Eesteren Museum.

Datum: woensdag 22 mei 2019
Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur
Eindtijd: circa 23.00 uur
Locatie: ZEEP architects and urban designers, Nijverheidsweg-noord 40A te Amersfoort.

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar zeep@zeep.eu.

Het boek is tijdens deze avond te koop voor € 49,90. Indien u dit boek wil aanschaffen dient u dit bedrag contant mee te nemen.