HAMERSVELDSEWEG

opdrachtgever
HABITOO B.V.
team
STEPHAN SARPHATIE
RICK VAN DOLEWEERD
jaar
2019
programma
WONEN
status
ONTWERP
locatie
LEUSDEN

De Hamersveldseweg is een belangrijk historisch dorpslint en vormt de centrale weg van de vroegere ontginningen. Typerend voor dit lint is de variatie en afwisseling van de bebouwingen, veelal met een agrarische achtergrond zoals boerderijen en bijgebouwen. Aan het lint zijn later de ruimten tussen de boerderijen ingevuld met middenstandswoningen en bedrijfsbebouwing. Alle bebouwingen liggen een ruime maat terug van het straatprofiel waardoor de Hamersveldseweg bijzonder groen is met veel monumentale bomen.

De woningen bevinden zich aan de Hamersveldseweg ten hoogte van het winkelcentrum Hamershof. Wij hebben op beide naastgelegen kavels gekozen om een archetype huis in te zetten met een zadelkap haaks op het straatprofiel zoals je dat veel ziet in de dorpslinten. De woningen krijgen elk een eigen gezicht naar de straat door verschil in kaphoogte en materialisering. De detaillering van beide woningen is stoer, sober en sjiek. Eerlijke materialen zoals hout, baksteen en stucwerk komen mooi samen in goed uitgewerkte details.  De kavels zijn langgerekt en geven de mogelijkheid het woonprogramma in de lengte van de kavel te organiseren in plaats van de breedte. Zo blijven de doorzichten vanuit de Hamersveldseweg naar het groene achter gebied aanwezig.

Beide woningen worden ontsloten vanuit een patio die is opgenomen in het midden van het volume. We creëren hierdoor een mooie verdeling van een grote woonkeuken aan de straatzijde, een centraal binnenkomen met stijgpunt naar boven aan de patio, en een groot woongedeelte gericht op de diepe achtertuin. Door het inbrengen van de patio zal er gedurende de dag op aangename wijze zonlicht binnen dringen in de woning.