BUITENLANDEXCURSIE NAAR STUTTGART

De inmiddels vermaarde buitenlandexcursie van FASadE – dit jaar naar Stuttgart – gaat door! De meerdaagse buitenlandexcursie voor professionals in architectuur, stedenbouw en de stad in bredere zin, vindt plaats van 15 tm 18 september. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mocht je nog niet gereageerd hebben geef je dan snel op! Het volledige programma is hier te downloaden! Wij zetten in op een zeer afwisselende trip in goed gezelschap. Thema van de excursie is ‘Stuttgart, gelaagde stad’ – over de zichtbaarheid van ontwikkeling, van pracht en praal, sociale woningbouw, de beroemde Weissenhofsiedlung, de jaren ‘70 van bekende architecten zoals David Chipperfield en Ben van Berkel.

Mercedes Benz Museum van UN Studio

Mercedes Benz Museum van UN Studio

Duitsland blijft verbazen. Na een grimmige en bevreemdende totalitaire geschiedenis in de periode tussen 1920 t/m 1945 van de vorige eeuw werd het land een stabiele democratie met een uiterst stabiele economie. En terwijl we in Nederland nog ploeteren met de gevolgen van een aantal diepe crises, lijkt Duitsland juist zeer goed op koers. De economie floreert, de steden bloeien. Reden voor FASadE om een excursie naar dit ‘Wirtschaftswunder’ te maken. Wat is de succesfactor van Duitsland?

Tijdens de excursie staat de stad Stuttgart als exemplarisch voorbeeld van hoe vooruitgang vorm kan krijgen centraal. Stuttgart is de zesde stad van Duitsland en is gelegen in het zuidwesten van het land. Meer dan de helft van het stadsgebied is bedekt met bossen, weilanden en wijngaarden, die zich uitstrekken tot in de binnenstad. De stad beschikt maatschappelijk gesproken over een zeer interessante mix van zichtbare en herkenbare lagen. Van jaren ‘30 Siedlungen, en typische jaren ’70 architectuur tot hedendaagse ‘must see’ gebouwen. Zo zijn er de meer bekende Weissenhofsiedlung (de Weissenhofwijk), de Tagblatt Turm (de dagbladtoren) en het Hauptbahnhof (het centraal station), maar ook de recentere monumenten, waaronder de Televisietoren, de Staatsgalerie en de Landtag. Gebouwen die stuk voor stuk een ontdekkingstocht waard zijn. Stuttgart is ook een stad met veel bijzondere, vooraanstaande industriële bedrijven zoals Mercedes Benz, Porsche en Bosch. De stad is er in geslaagd architecturale hoogstandjes voort te brengen en is daarmee in beeldrijkdom vergelijkbaar met Bilbao. Ondertussen komen we veel te weten van de ontwikkeling van de stad, de politieke verhoudingen en krachten; de eigendomsverhoudingen en de bepalende factoren en actoren als het gaat om ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling. Een excursie om niet te missen!
Het centrum kent interessante historische gebouwen, in het voetspoor van de grote aanpassingen na de tweede wereldoorlog en hedendaagse projecten uit de jaren ’70, zoals het Spitalhof en het Kunstmuseum en het Schlossplatz.

De meest experimentele architectuur bevindt zich buiten het stadscentrum, zoals op de campus van de universiteit. Hier zijn veel gewaagde gebouwen en residentiële buurten te vinden.
Een bezoek aan het controversiële spoorwegproject “Stuttgart 21” en het pas gebouwde Europa Kwartier met de nieuwe Stadsbibliotheek en Milaneo Shopping Mall zijn onderdeel van het programma. In het oostelijk, industriële deel van de stad bezoeken we het Mercedes Benz Museum.
Op de vroegere site van de kazernes verrijst nu een volledig nieuwe residentiële buurt. In het industriële noorden bevind zich het design icon van de stad, het Porsche Museum.
Afsluitend maken we een bezoek aan één van de mooiste barokke ensembles van Stuttgart. Op de heenweg wordt een bezoek gebracht aan het Literaturmuseum der Moderne in Marbach aan de Neckar van David Chipperfield Architects.

Datum:                              Do 15 t/m zo 18 september 2016
Vervoer:                            Per touringcar
Kosten:                             550,- pp. Toeslag bij eenpersoonskamer 100,-
Reistijd:                            Ca. 6 uur
Tussenstop:                     Marbach, museum der Moderne van David Chipperfield met                                                 uitzicht op de Neckar
Vervoer in Stuttgart:      Touringcar, fiets en te voet
Hotel:                                Een hotel in het centrum
Gezamenlijk diner:         Cube restaurant boven het Kunstmuseum, een spectaculaire                                                 glazen kubus met uitzicht op Stuttgart

Gids: Johannes Schuler – Geboren in 1967 in Reutlingen,  Zuid Duitsland, 
Architect, FH München
. Professionele ervaring in verschillende bureaus in Duitsland en Hongarije. Eigen bureau sinds 2003.
 Architectuurgids sinds 2004
. Talen: Duits en Engels

Graag je reactie of we je kunnen noteren voor de buitenlandexcursie. Aanmelden kan bij Adinda van Wely door haar een e-mail te sturen. Dit kan naar via het volgende e-mail adres adinda.vanwely@fasade.nl 

Groet Jan Poolen

FASadE | ZEEP architects and urban designers